Parapsikoloji Eğitimi

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları

Parapsikoloji eğitimi veren okullar ve bulundukları yerler, Hangi ülkelerde parapsikoloji eğitimi verilir?

İnsanın bilinmeyene karşı duyduğu merak geçmişten günümüze her dönemde mevcut olmuştur. Normal yaşam standartlarına uymayan herşeyin nedenini öğrenmeye çalışmışız. Açıklanması zor ve gündelik yaşantımızda her zaman varolmayan olaylar, sebebi bilinemeyen yetenekler ve açıklanmayı bekleyen sorular, bazı insanları bilinmeyenin arkasında gizemli bir seyyah haline getirmiştir.

Parapsikoloji eğitimi kavramı ortaya çıkmadan önce cevap bekleyen sorular bireysel olarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmış Şaman, Medyum, büyücü, cinci gibi kavramlar bu sürecin bir yansıması olarak karşımıza çıkmıştır.

Bazıları doğrudan etki gücüne sahipken bazıları olayları açıklamakla yetinmişler ancak Parapsikoloji’nin bilimsel niteliğinin tartışılma sürecine kadar yapılan tüm açıklamalar kültürel ve dinsel öğretilerden öteye geçememiştir. Kültürel ve dinsel öğretiler kavramı ile bunların yanlış olduğunu iddia etmiyoruz, bilimsel bir açıklama tüm dinlerde ve kültürlerde de geçerli olduğu için bu ifadeyi kullanıyoruz.

Bilimsel yaklaşım, deneye ve gözleme dayalı olduğu için akıl yolu ile sorulara cevap bulmaya çalışır. Parapsikolojinin hala tam bir bilim dalı olarak kabul görememesinin nedenlerinden biri de budur. Modern bilimde akıl yalnız kaldığı ve duyu organları dışında hiçbir gerçeklik kabul edilmediği için Parapsikoloji gerçek bir bilim olarak kabul görememiştir.

Parapsikoloji’nin Akademik Olarak Ele Alınması

Mevcut dünya sisteminde yön verici rolü üstlenen Batı Dünyası Rönesans, Reform, Aydınlanma Çağı ve Sanayi inkılabı ile birlikte tümüyle maddeye yönelmiş ve bilinmeyen, merak edilen herşeyi akıl yoluyla çözmeye çalışmıştır. Bu süreç öncesinde yaşanılan olayların büyük kısmının açıklamaları kültürlerde ve kutsal kitaplarda mevcut iken aklı ile yalnız kalan insan duyu dışı olayları açıklamakta zorluk yaşamaya başlamıştır.

Duyu dışı olaylara ilgisi olan bilim insanları, bilimsel olarak açıklanması zor olan olayları açıklamaya çalışmış ve elde edilen sonuçların çok ilgi çekici olması nedeniyle devletlerde konuya dahil olmaya başlamışlardır. Özellikle 1950 ve 1970’li yıllarda soğuk savaş döneminde doğu ve batı arasındaki bilinmeyenleri çözme ve elde edilen sonuçları devletler arası rekabette kullanma düşüncesi Parapsikoloje altın çağını yaşatmıştır. Batı dünyasının bilindik bilimsel yöntemlerle yavaş ilerleyen çalışmalarına karşın doğu bloku ülkeleri yaptıkları deneylerle büyük mesafeler katetmişlerdir.

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okulların Ortaya Çıkması

Soğuk savaş döneminde devletler arasında yaşanan rekabet Parapsikoloji alanında yapılan çalışmaların akademik düzeyde devlet desteği ile sürdürülmesini beraberinde getirmiş ve Parapsikoloji eğitimi veren kurumlar ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar günümüzde iki kutuplu rekabetin sona ermesi ile devlet desteği azalmış olsa da Parapsikoloji eğitimi veren okullar ve kurumlar hem devlet hem de özel sektör aracılığı ile varlıklarını devam ettirmişlerdir. Bu dönemde veya sonrasında ne yazık ki Ülkemizde Parapsikoloji eğitimi veren bir kurum açılmamıştır.

Bunun en büyük sebebi halen birçok olayın kültürel ve dinsel öğretilerle pratik çözüme kavuşturuluyor olmasıdır. Batı dünyası bu iki kaynağı terk ettiği için bilimsel yollara başvurma zorunluluğu hissederken bizde böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmamıştır. Bununla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı adlar altında bu alana ilgi duyanlar için sertifika programları düzenleyen çok sayıda özel kurs ve program ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde Parapsikoloji alanında akademik bir eğitim kurumu bulunmamasına karşın parapsikologlar bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan Parapsikologların tamamı yurtdışında parapsikoloji eğitimi veren kurumlarda bu unvanı almışlardır. Hala merak edenler için tekrar belirteyim ülkemizde resmi düzeyde Parapsikoloji ve alt dallarında eğitim veren bir eğitim kurumu mevcut değildir. Bu alanda unvan sahibi olmak için yurtdışında eğitim almanız gerekmektedir.

Aşağıda bu alanda faaliyet gösteren belli başlı eğitim kurumlarını bulabilirsiniz. Aşağıya yazacaklarım haricinde bildiğiniz ülke ve kurumlar varsa ekleme yapabilirsiniz. Okul adlarını bulamadığım için bazı ülkeleri eklemedim.

Dünyada Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları

Rusya:

Moskova Üniversitesi

ABD:

Virginia Üniversitesi, Psikiyatrik Tıp Bölümü, Algı Etüdleri Dalı/Kürsüsü: Bedensel ölümden sonra şuurlu yaşam olasılığı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Arizona Üniversitesi, Veritas Laboratuvarı: Medyumları laboratuvar koşulları içinde incelemektedir.

İngiltere:

Northampton Üniversitesi, Parapsikoloji Bölümü

Herfortshire Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, Perrott-Warrick Ünitesi

London Üniversitesi, Goldsmith, Normal-dışı Psikoloji Araştırma Ünitesi

Liverpool Hope Üniversitesi, Parapsikoloji Araştırma Grubu

Liverpool John Moores Üniversitesi, Şuur ve Transpersonal Psikoloji Araştırma Ünitesi

İngiltere’de Parapsikoloji ile ilgili faaliyet gösteren 13 üniversite bulunuyor. Bir kısmı Psikoloji bölümü ile bağlantılı araştırma çalışmaları yapıyor.

Diğer Ülkelerde Parapsikoloji Eğitimi Veren Kurumlar

Hollanda:

Utrecht Üniversitesi, Parapsikoloji Kürsüsü

Ek: 6 Ocak 2017

Gönderdiğim maile cevaben Utrecht Üniversitesi Parapsikoloji eğitimi vermediğini iletti. Bölüm kapanmış olabilir.

University Of Amsterdam, Anomalous Cognition Section

Almanya

Freiburg Üniversitesi

Mailing adress:
Institut für Grenzgebiete der Psychologie und Psychohygiene e.V.
Wilhelmstraße 3a
79098 Freiburg i.Br.

Tel.: +49-(0)761-207-21-0
E-Mail: igpp@igpp.de
Fax: +49-(0)761-207-21-91

www.igpp.de

İsveç:

Lund Üniversitesi, Parapsikoloji Bölümü

Ek 5 Ocak  2017: Lund üniversitesinin göndermiş olduğu link Lund Üniversitesi Parapsikoloji Bölümü

İskoçya:

Edinburgh Üniversitesi, Koestler Parapsikoloji Ünitesi (KPU) Koestler Parapsikoloji Bölümü

Avustralya:

University Of Adelaide, Anomalistic Psychology Research Unit

Bu okullar dışında ABD, İngiltere ve Avustralya başta olmak üzere çok sayıda ülkede Medyum Okulları ve Spiritüel Okullar adı altında kolejler ve özel eğitim kurumları da bulunmaktadır .

Türkiye:

Malesef Türkiye’de parapsikoloji eğitimi henüz verilmemektedir.

 

Dünyada Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları Kaynakça: Makalenin bazı bölümlerinde Wikipedia’dan yararlanılmıştır. Bazı eğitim kurumları hakkında iletişim kurularak bilgi edinilmiştir.

İlgili Konular: Eğitim Kategorisi

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları

www.parapsikoloji.net – 25 Aralık 2016


Parapsikoloji Eğitimi Hakkında Ek Güncel Bilgiler:

İletişim alanındaki gelişmelere paralel olarak parapsikoloji eğitimi de online sistemler üzerinden verilmeye başlanmıştır. Ülkemizde bu alanda henüz yeterli seviyede ve özgünlükte eğitim verebilen bir kurum ne yazık ki mevcut değil. Ancak yurtdışında Lund ve Edinburg Üniversitesi başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’da çok sayıda online eğitim veren kurum bulunmakta. Uzun vadede parapsikoloji eğitimi almak isteyenler İngilizce yeterlilikleri olduğu sürece bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Özellikle Psikoloji eğitimi alan arkadaşlar ileride meslek hayatına atıldıklarında aldıkları eğitimle açıklayamayacakları çok sayıda olayla karşılaşacaklar. Mevcut Psikoloji terminolojisinin yeterli gelmediği konularda parapsikoloji alanında da eğitim almaları son derece önemlidir. Parapsikoloji şu an bir bilim dalı olarak tanımlanmadığı için bu alanda iş bulmaları veya meslek olarak sürdürmeleri oldukça zor. Ancak mesleki yeterliliklerini ve imkanlarını artırmaları açısından parapsikoloji eğitimi almaları büyük önem taşımakta. Bu konuda İngilizce yeterlilikleri olanların eğitim hayatları devam ederken bu alanda alacakları sertifika ve diğer belgeler her alanda kendilerine büyük kolaylık sağlayacaktır.

5 Ocak 2017 Tarihinde yukarıda adları yazılı üniversitelere ayrıntılı bilgi almak amacıyla mail gönderdim. Bir kaçından cevap geldi. Noel tatili dolayısı ile cevaplanmaları uzun sürebilir. Tüm cevaplar geldiğinde ayrıntılı olarak yayınlarım.

Bu arada çok hızlı geri dönüş yaparak ilgili yerlere yönlendiren İsveç Lund Üniversitesinden Bayan İsabelle’ye ve hemen her sorumuza içtenlikle cevap veren Koestler Parapsikoloji Başkanı; Parapsikolog Professor Caroline Watt’a içten teşekkürler. Professor Caroline Watt ile yapılan yazışmanın içeriğine Edinburg Üniversitesinde Eğitim Hakkında Bilgi linkinden ulaşabilirsiniz.

Bu yayın en son güncelleştirildi 28 Aralık 2022 00:27

Emr

“İnsan ruhunu yitirmediği sürece yapamayacağı şeyler sınırlıdır AMA sınıra ulaşmak için vazgeçmesi gerekenleri terkedemeyecek kadar da bencil, tembel ve egoisttir”

Yorumları Göster

  • Sitede parapsikoloji okullarından bahsetmişsiniz, peki burayı bitirenler yurtdışında çalışabiliyor mu? Bu konuda bilginiz varmı?

    • Okulların tamamı yurtdışında. Seçilecek okulun bulunduğu ülkede bulunmak gerektiği için doğal olarak o çevrede iş veya akademik çalışma imkanı bulmakta olanaklar dahilinde. Bu sayfa ve Edinburg Üniversitesi ile bir sayfada (Edinburg Üniversitesinde Parapsikoloji Eğitimi Hakkında Bilgi) konuyla ilgili Prof. Caroline Watt ile yaptığım kısa bir röportaj vardı. Orada ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

  • Sonunda aradigim bir yazı yazdığınız için size çoook teşekkür ederim gerçekten *** mail adresim size sormak istediğim bir şey var acaba bana yazabilir misiniz ?

    • Rica ederim. Lütfen çok özel değilse buradan yazın, mail trafiği bir süre sonra zaman ayıramayacağım kadar yoğun olmaya başlıyor.

  • E.Emre Sönmez Bey..buradan yazamam.gmail adresimden yazabilirim..gmail den iletşime geçermisiniz?

  • ben diyelimki. pisişik yetenekli biriyim. ve yurtdışında çalışmak istiyorum bu konuda..nasıl bir yöntem izlemeliyim

  • Merhaba, Medyumluk eğitimle kazanılacak bir meslek değil bildiğiniz gibi ve fiziksel medyumluk medyumluğun diğer alt dallarına nazaran en üstat işi olanı, ama telekinezi bu alanda başarı sağlamanın ön koşulu ve bu (telkinezi) sonradan alıştırmalarla kazanılacak bir özellik medyum olmak için ne kadar duru görü, telepati, prekognisyon öngörü gibi yeteneklerin doğuştan gelmesi gerektiği gibi bir de parapsikoloji gibi bu özelliklere sonradan sahip olabileceğimiz bir dal var peki şunu diyebilirmiyiz ;Başarılı bir parapsikolog aynı zamanda bir medyum dur her ne kadar medyumlar farklı olarak diğer boyuttaki canlılarla iletişime geçebilse de. Ve ikinci sorum bir parapsikolog ve psikoloğun maaş farkı varmıdır, varsa parapsikolog maaşları nedir?

    • Parapsikologlar duyu organlarımızla algılayamadığımız doğa üstü olayları bilimsel yöntemlerle inceleyerek sonuçlar çıkartmaya çalışırlar. Bunun için ruhsal yeteneklere sahip olmaya gerek yok. Ama şunu diyebiliriz; Kendisini geliştirmiş bir Medyum daha iyi bir Parapsikolog olabilir. O zaman da şu sorun ortaya çıkar. "Çıkarımları ne kadar bilimsel olabilir?"

      Kazanç konusunda yeteneklerinizi ne kadar iyi kullanabildiğinize bağlı. Ruhsal yeteneklerinizde varsa Parapsikolog olarak iyi para kazanabilirsiniz. Karar vermeden önce doğum haritanızı inceleyip hangi alanda daha başarılı, yararlı ve mutlu olabileceğinizi görmeniz daha iyi olacaktır. Doğum Haritasına Göre Doğru Meslek Seçimi

  • Bence Türkiye de bazı saçma bölümler yerine(mesala iş sağlığı güvenliği bölümü) parapsikoloji olmalı. Çünkü öyle basite indirgenecek bir dal değil. Ve bence bir ülkenin kaderini bile değiştirebilir. Parapsikoloji kesinlikle Türkiye de bölüm olarak okunmalı . Bu yetenekleri sonradan kazananlar veya kendini geliştirmek isteyenler için böyle okul olması gerekir. Mesela ilk senelerinde temel kavramlar öğretilir 2. sene de uygulamaya geçirilir Diğer senelerde daha üst düzeyde uygulama yapılır.

    • İş sağlığı ve güvenliği bölümü, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının minimal düzeye indirgenebilmesi için çok önemli eğitimlerden geçmiş uzmanların mevcut yasaya dayanarak işyerlerini denetlemesi, işverenlere ve çalışanlara eğitim vererek daha sağlıklı ve güvenli çalışma alanları oluşturmayı amaçlayan ülkemiz için çok örnmli bir bölümdür. Nasıl saçma olduğunu düşünebilirsiniz..

  • mezun olmama iki sene kaldı parapsikolog olmak istiyorum üniversite tercihimi nasıl yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz

    • Türkiye de maalesef bu dal yok ama psikoloji okuyabilirsin. Ben de parapsikolojiyi merak ediyorum ve lusid rüyaları oldukça sık görüyorum ama bu dalı yani parapsikolojiyi yurt dışında araştırıp okumayı düşünüyorum. Şu anlık hedefine daha yakın olmak için psikoloji okumalısın bence. ben öyle yapacağım.

    • İngilizce destekli eğitim veren uluslararası öğrenci potansiyeli yüksek bir üniversitede Psikoloji eğitimi aldıktan sonra yurtdışında Parapsikoloji eğitimi veren okullara başvuruda bulunabilirsiniz. Yurtdışında klinik psikoloji eğitimi ile de kariyerinizi pekiştirebilirsiniz. Gelişmiş ülkelerde Parapsikoloji üzerine araştırma merkezleri de bulunmaktadır. Dünyada Parapsikoloji Araştırma Merkezi Bulunan Ülkeler

      Üniversite eğitiminiz devam ederken yurtdışındaki eğitim kurumları ile iletişim halinde olmaya çalışın. Kendinize özgü çalışmalarınız ve araştırmalarınız olursa Ölüme Yakın Deneyimler Araştırması haberinde olduğu gibi katılmaya çalışın. Özgün çalışmaları destekleyen kurumlar bulunuyor.

    • Şu an ticari amaçla faaliyet göstermeyen resmi dernekler hakkında bilgim yok ne yazık ki. Daha çok kişisel bazda açılıp bir süre sonra pasif hale geliyorlar.

Son Konular

Kuantum Fiziği ve Parapsikoloji Arasındaki Bağlantılar

Kuantum Fiziği ve Parapsikoloji Arasındaki Bağlantılar Kuantum fiziği ve parapsikoloji arasındaki bağlantılar oldukça ilginç ve…

22 Mart 2024

Kuantum Parapsikoloji Nedir? Kuantum Fiziği ve Parapsikoloji

Kuantum Parapsikoloji Nedir? Kuantum Fiziği ve Parapsikoloji Kuantum parapsikoloji konusunda şu anda geçerli olan akademik…

21 Mart 2024

Psişik Saldırıya Uğramak Ne Demek?

Psişik Saldırıya Uğramak Ne Demek? Psişik saldırıya uğramak ne demek? Belirtileri nelerdir? Nasıl korunabilirsiniz? Hayatımızda…

1 Kasım 2023

Morfik Rezonans Teorisi ve Ruhsal Yetenekler

Morfik Rezonans Teorisi ve Ruhsal Yetenekler Morfik rezonans teorisi, İngiliz biyolog Rupert Sheldrake tarafından geliştirilen…

13 Eylül 2023

Telekinezi ve Psikokinetik Enerji

Telekinezi ve Psikokinetik Enerji Telekinezi ve Psikokinetik Bilimin de sınırları vardır ve hayat, kalp çakrasına…

12 Eylül 2023

Spiritüel Nedir?

Spiritüel Nedir? Spiritüel nedir ne anlama gelir? "Spiritüel" kelimesi, ruhsal veya manevi olanla ilgili bir…

28 Temmuz 2023

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

Devamını Oku