İspiritizma Nedir? Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
İspiritizma Nedir?
Kısaca Ruhun bir bedene girmeden önceki halini ve sonrasını; ölmüş insanların ruhlarının canlılara nasıl göründüğünü ve onlarla nasıl bağlantı kurduğunu inceleyen bir alandır. Ruhun asla ölmeyeceğini, istenildiğinde ölü insanların ruhları ile bağlantı kurulabileceğini öne sürer. İspiritizmacılara göre ruhun mükemmelleşmesi için belli aşamalardan geçmesi gerekir. “Perisprit” adı verilen ve tüm evrenle bağlantısı olduğu iddia edilen alan içerisinde ruh önce bir tene bürünür, tenle birlikte gelişme gösterdikten sonra tenden kurtularak aşamasını tamamlar. “Tenleşme” ifadesi insanın yeryüzüne fiziki bir bedenle dönmesini ifade eder.
Ölümle birlikte ruh fiziki bedenden kurtulur ancak kendisini dünyaya bağlayan “perisprit” onun tümüyle dünyadan ayrılmasına izin vermeyecek bir alanla kuşatmıştır. Bu alanda iken ruh medyumlar ile bağlantı kurabilir. Yani dünyadaki canlılarla tümüyle bağlantısı kopmamıştır. Ruh çağırma seanslarında gelenlerin ruh olduğunu iddia edenlerde bu temele dayanırlar.
İspiritizma düşüncesi ilk olarak ne zaman ortaya çıktı?
Ruh çağırma ve ruhlarla irtibat kurmanın sistemleştirilmesi düşüncesi ile ilk olarak 1848 tarihinde ABD’de Hydesville metodist Fox ailesinde görülmüştür. Bu aile aynı zamanda yaptığı çalışmalarla Parapsikoloji’nin bir bilim dalı olarak anılmasını da sağlamıştır. 1853 tarihinden itibaren ABD’de hızla yayılan ispiritizma ile çok sayıda medyum ortaya çıkmıştır. 1847 yılında A Jackson Davis trans halinde iken yazdığını belirttiği “Tabiatın İlkeleri” adlı kitabını yayınladı.
1857 yılında ise Alan Kardic büyük yankı uyandıran “Ruhların Kitabı” adlı eserini yayınladı. Bu eserlerin yayınlanması ile birlikte İspiritizmaya olan ilgi artmaya başladı. Bununla birlikte ruhun varlığı ve ölülerin ruhları ile bağlantı kurulup kurulamayacağı büyük tartışmalara sebep oldu. Gerçek medyumların yanısıra gösteri amaçlı seans düzenleyenlerde ortaya çıktı. ABD’de Robert Hare, hakim olan Edmondos Daniel Deouglas Home, İngiltere’de Miss Hayden ve Almanya’da Ksadov ispiritizmanın belli başlı yayıcıları ve savunucuları oldular.
Geçmişten Günümüze İspritizma ve Parapsikoloji’nin Doğuşu
Her ne kadar reenkarnasyon düşüncesinin delillendirilmesinde kullanılmış olsa da Rönesans, Reform ve Aydınlanma çağı sonrası maddeleşen batı dünyasının 1850’li yıllarda ruhun varlığı üzerinde durması ve bunu temellendirmeye çalışması, maddesel bilimle açıklanamayan olayların açıklanabilir hale getirilme çabası oldukça önemlidir. İspiritizma’nın yaygınlaştığı dönemlerde ruh çağırma oturumlarının artması ile birlikte olan bitenlerin açıklanması gerekliliği Parapsikoloji’nin de ortaya çıkmasına ortam hazırlamıştır. Özellikle Fox Ailesinin bu alanda yaptığı çalışmalar etkili olmuştur.
İspiritizma ile birlikte yapılan çalışmalar, medyum kavramının ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Bu alanda çalışma yapan bilim insanları ruhlar ve medyumlar arasındaki irtibatın nasıl sağlanabildiğini açıklamaya çalışmışlardır. Sonraki dönemlerde ise Parapsikolojinin alt dalları arasında geçen paranormal kabiliyetlerin sonradan edinilip edinilemeyeceği konusu üzerinde durulmuş, durugörü, telepati, telekinezi, astral seyahat gibi çalışmalarda kullanılmak üzere doğuştan yeteneği olan kişilerle laboratuvar ortamında çalışmalar yapılmıştır. Bu yeteneklerin ortaya çıkarılabilmesi ve geliştirilmesi için çeşitli teknikler geliştirilmiştir.
ispiritizma Nedir?
www.parapsikoloji.net
16 Nisan 2017
Son Güncelleme 20 Ekim 2020 Emr